Писателският блог на Тишо

март 15, 2007

Generation next

Filed under: СТАТИИ — asktisho @ 12:27 am
Tags: , ,

Говоря за поколението 25-35. България е страната на чудесата. Българската действителност е нов бардак със стари курви. Ние сме да кънтри ъф да лимитид посибилитийс. Тук цари Законът на джунглата. В джунглата старият лъв се храни, а измършавелите чакали стоят отстрани и го гледат как се храни.
Ако трябваше да си избирате, на чие място бихте застанали? На мястото на чакала или на мястото на Лъва? Аз бих избрал чакала. Не за друго, ама той поне има накъде да се развива. Мечтае си един ден лъва като умре от инфаркт, да го изяде. Или пък като пукне върху млада лъвица, пак да го изяде.
Лъвът – той е на върха, него само славата му го държи още жив. Оттук нататък пътят е само надолу – докато не стане мърша за чакалите.
Уважаеми другари и другарки, писна ми от вас!
Ясно ми стана, че навремето бяхте господари на малкия свят, наречен България, ясно ми стана, че се набутахте във всички министерства, търговски представителства и, че взехте всички концесии. Писна ми от вас, честно! И от тъпите ви номера. От „моя човек” и от „своя човек” ми писна. Вашите системи от връзки не ме интересуват. Имам си свои собствени. Това са вашите най-добри служители, които вече ви дишат във врата. Те са счетоводители, адвокати, архитекти и програмисти, които НЕ са живели през комунизма и НЕ помнят колко готено е било да имаш права по онова време. Съвсем скоро те ще станат собственици на вашите фирми, защото вие мислите по-бавно от тях. Нищо, че имате повече кинти. Най-вероятно обаче НЯМАТЕ елементарна компютърна грамотност.
Естествено, вие имате деца. Мои връстници, например. Разбира се, че ще ги набутате инто ол да райт плейсиз уит ол да райт пийпъл, обаче знаете ли какво? Първо, научете английски и второ – извадете покривката от ноздрите на своите синчета-мотористчета и дъщерички-куклички. Какво им прави покривката в ноздрата ли? Аре са.
Тъпото е, че докато те разчитат на случайността върху кой крайпътен знак да си оставят вътрешностите, аз уча шести език. И живея под наем. На мене няма какво по-лошо да ми се случи. Аз тръгвам от нулата и искам ВАШИТЕ пари. На протеженцета ви, обаче, има какво да им се отнеме. Всъщност, те от нищо повече не се нуждаят. Те са на върха. Оттук-нататък пътят е надолу. Моят път се пресича с техния някъде по средата. Ако зависеше от мен, бих приближил средата по-близко до себе си, нали ме разбирате. Щото и на мене понякога ми се налага да ми вадят покривката от носа. Не че бързам занякъде. Не че съм много готин. Просто съм по-умен. И идвам. За вашите кинти. Стягайте се, копелета. It’s generation next.

Тихомир Димитров

20 коментара »

 1. Почти до края все едно аз го бях писал. Но с тая покривка в носа съвсем ми се промени надеждата, че ще им вземеш това, което ти се полага.
  Стягай се, копеле, няма на кого да разчиташ.

  Коментар от Ростислав — март 15, 2007 @ 5:58 am

 2. Почти до края си мислех, че аз съм го писал това, но накрая с тая покривка в носа се отказах да вярвам, че ще им вземеш придобивките.
  Стягай се копеле, няма на кого да разчиташ.

  Коментар от Ростислав — март 15, 2007 @ 6:01 am

 3. Почти до края все едно той го беше писал. Но с тая покривка накрая рая ая я.

  Стягай се, елитна фразичка, няма на кого да разчиташ.

  Коментар от lust — март 15, 2007 @ 6:34 am

 4. сиромах човек – жив дявол! айде сега иди в моя блог и кажи за какво ще си похарчиш парите. темата е от днес и се казва „да го духат бедните“

  Коментар от lyd — март 15, 2007 @ 7:12 am

 5. Новият Абрамович се ражда 🙂

  Коментар от dzver — март 15, 2007 @ 8:43 am

 6. Ростиславе, ти от коя страна на бариерата си, братче? Кое си избра – лъва, синчето на лъва или чакала? :)) Щото все едно „аз го бях написал“, а пък после – „ще ми вземеш придобивките“ Нали знаеш онази приказка за двата стола и за по средата…
  Много добре знам, че няма на кого да разчитам, освен на себе си. В това ми е силата. За разлика от 30-годишните мъжлета, които още не могат да се откъснат от полата на мама. Щото така е по-комфортно. Успяващите хора не обичат да им е комфортно, те обичат да се спраят с трудностите, защото ги намират за предизвикателсртва, а прдизвикателствата са им интересни.
  И това горното не е само мое мнение, искам да отразя общата перспектива за цяло едно поколение „невидими“ млади хора, които се борят с вятъра залудо и, които заслужават много, много повече от униженията и жълтите стотинки, които получават на работното си място от страна на другарите и другарките.
  Хубавото на капитализма и на пазарната конкуренция е, че ако се потрудят достатъчно и ако наистина знаят какво искат – ще си го получат рано или късно.
  Смяната на поколенията е нещо съвсем естествено. Съвсем естествено е и правилото, че икономически силното поколение оставя калпави наследници след себе си. не са мотивирани просто. Така че се оглеждай. Жегата е зад ъгъла.

  Коментар от asktisho — март 15, 2007 @ 9:55 am

 7. има успяващи хора, които обичат да им е комфортно. а ти, щом се бориш за пари, няма ли да си купиш комфортец с тях, тишо?

  Коментар от lyd — март 15, 2007 @ 11:09 am

 8. Тишо, тази метафора с покривката дали всички я разбраха? 😉

  Коментар от ladyvera — март 15, 2007 @ 11:42 am

 9. ne, ladyvera, samo ti q razbra!!!
  tisho, tova mai e nai-dobroto koeto sum chel ot teb! pochti kato K.! kratko, ostro i vazdestvashto… evalarka!

  Коментар от NPA — март 15, 2007 @ 12:36 pm

 10. Много хиенско , много. Не завиждай Тишо, остави им паричките на хората, те друго си нямат. Да са живи и здрави!
  Многото пари ти преебават живота дет се вика. Мен целта ми е да си изкарвам достатъчно.С моя мозък. С мойте връзки. И с мойте хитри номера.
  Па като немаме пари за покривки, ше ползваме колани:-))))

  Коментар от slavy — март 15, 2007 @ 12:45 pm

 11. Хех, не завиждам, само да не взема да остана погрешно разбран. Както съм казвал и преди, вместо да завиждаш на богатите, по-правилно е да им подражаваш. Аз не мразя богатите, напротив. Сред тях има много достойни хора, които трябва да благодарят на смелостта, решителността, предприемчивостта и късмета си за това, което имат. Възхищавам се на такива хора, защото им стиска да отидат и да си вземат своето. Бунтът ми е отправен към една много специфична групичка новобогаташи – онези, които забогатяха не защото са умни и предприемчиви, а защото умеят да лижат задници. Дразнят ме соц-ком връзкарите. В бизнеса връзките са едно – без тях не може, в разграбването на една държава, обаче, съвсем друго. Писна ми от застаряващата шуробаджанащина, от разни видиотени мошеници и селяндури, които да ми определят правилата. Защото знам, мога и исам повече от тях. И нямам намерение да стоя отстрани и да гледам как пълнеят, а ще ги бутна от столчето точно в момента, в който почувствам и един процент сигурност, че мога да го направя.
  На мен пари не ми трябват, за да се чувствам щастлив. Необходимо ми е малко, за да съм свободен и да не завися от гореспоменатите другари и другарки. Другото е Евала от Горе.
  Всеки си плаща сметката рано или късно. Свикнал съм да живея с тази мисъл, господа. Времето работи за мен, един вид. А там рушвети не се приемат.

  Коментар от asktisho — март 15, 2007 @ 2:01 pm

 12. Каква е тая покривка бе деба 😦

  Коментар от Ying — март 15, 2007 @ 5:00 pm

 13. Много си прав за сметката. „Хвърли напред, за да намериш“ казваше на времето баба ми и се оказа много права. Ония ден се опитах да го дам като отговор на въпроса „Копеле , ти луд ли да им даваш акъл на тия без пари?“. Не ме разбараха май.

  П.С. Вземи смени в блогрола си адреса ми, щото вече е htpp://slavy.cc
  А, и май не съм ти благодарил, че си ме изтипосал там. Ето:

  -Мерси!

  Коментар от слави — март 15, 2007 @ 7:57 pm

 14. Колко познато! Сякаш чета собствените си мисли. С пълна сила важи написаното за смяната на поколенията. Докато някои хора днес непрекъснато се оплакват от днешния живот, други просто изчакват…да дойде тахния момент. Или, както се казва, готвят се за скок.
  За все повече хора чашата изглежда вече наполовина пълна, което ме обнадеждава. Успех за скока няма да ти пожелавам, ти сам го каза – това просто ще се случи. 🙂

  Коментар от tsvetanar — март 15, 2007 @ 9:10 pm

 15. МММДААА, АМИ КВОТО И ДА СИ ГОВОРИМ…ПРАВО Е МОМЧЕТО. ХАЙДЕ СЕГА ДА НЕ ЗАСЯГАМ И АЗ ТЕМАТА ЗА МОИТЕ „ЛЮБИМИ“ ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ, КОИТО БАЙ ДЪ УЕЙ СЕГА СЕ ПРЕВЪРНАХА В НАЙ-ЕДРИТЕ КАПИТАЛИСТИ,И КОИТО, ТОЧНО КАКТО ПРЕДИ63-4 ГОДИНИ ПОСТРОИХА НОВИЯ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СТРОЙ…. И ТАКА ГО ПОСТРОИХА, ЧЕ ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА НАЧАЛОТО НА КРАЯ…И ДА, ДА БЪДЕШ ЧАКАЛ В ЦАРСТВОТО НА ЛЪВОВЕ НЕ Е ПРИЯТНА АЛТЕРНАТИВА, НО ПЪК КОЙ Е КАЗАЛ, ЧЕ ЛЪВОВЕТЕ СА СИЛНИТЕ???
  ЕТО ВЪРХУ ТОЗИ ВЪПРОС ТРЯБВА ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ВСИЧКИ МЛАДИ ПО ДУХ ХОРА В ТАЯ ДЪРЖАВА, ЗАЩОТО ПРАВИЛАТА СЕ ПИШАТ ОТ ХОРА, СЛЕДОВАТЕЛНО И ХОРА ГИ ПРОМЕНЯТ- ИЗВОД:ХАЙДЕ ДА НАПИШЕМ НОВИ!!!

  Коментар от КИРО — март 16, 2007 @ 3:23 pm

 16. Така, интересно твърдение, силно, въздействащо и …вярно, но с условности, Истина е, че първото поколение новобогаташи са първенюта, но в тях има известна устойчивост и сила/тук съм съглаен с Тишо/, второто са лекета /това си е констрантна аксома както казмваше моя даскал по математика/ и евентуално третото почва да мисли като буржоазия или аристокрация. Неизбежно дъщеричките и синчетата не стават за нищо, в поледното съм се убедил нееднократно лично. Жалко е, но е факт!!!

  Коментар от Ariman — март 16, 2007 @ 3:28 pm

 17. всъщност какъв ви е проблемът с тези стари и млади? какво толкова се готвите за скок. ами скачайте!

  Коментар от lyd — март 16, 2007 @ 8:43 pm

 18. Аз това и се опитвам 😉

  Коментар от tsvetanar — март 17, 2007 @ 10:01 am

 19. Zdraveite neshto mi se precaka kirilizatora zatova vi pisha taka. Ama kakto i da e shte bada kratak. Predi da potchnete da se izkazvate – definiraite tova za koeto sporite. Napr. Kakvo e tochno bogat tchovek v BG – suma v banka golemina na firmata broi i nivo na vrazkite koito ima i protchie. V momenta izpadate v teoriata za edinichnata realnost-obiasniavash na niakoi neshto i si mislish tche toi te razbira – v 80% ot slutchaite ne e taka :))) triabvat prosto definicii na osnovnite napravlenia v napisanoto po gore.
  Tisho – ti pisa za tova niakolko pati – spravedlivost za vsitchki! Ei tova e to! Spiraite da se zanimavate s tova koeto ne vi e rabota ili tova koeto mama i tati sa iskali ot vas da stanete i pravete tova koeto naistina shte vi se otdava – togava niama natchin da ne postignete uspeh (uspeha ne e samo pari ili vrazki ili neshto pdobno – uspeha e sastoianie na duha(sastoianie davashto vi se ot miasto koeto malko hora mogat da potchuvstvat tche sashtestvuva)parite i vrazkite sa bez znatchenie – moje da niamash i pak da si usmihnat (usmivkata e istinskata nagrada ot uspeha – usmivka i spokoistvie-abe taka se jivee 100godini,onia paralii ot predi ne dojivaha daje i do 40 a pradiado mi deto niama, i vetche otdavna i ne govori vaobshte za pari e na 98 godini i oshte goni kravite v balkana.) Tisho ti si ot horata koito opisvat istinkata krasota na Ogancheto tishinata i istinskata sashtnost na Tiulenovo – vaobshte ne ti otiva da govorish za pari – spored men imash dostatachno za da preminesh na edno drugo nivo malko nad tia tapotii za parite zavista i protchie), stiga sapunki smisala e mnogo mnogo po dalbok.

  Коментар от Gero — март 22, 2007 @ 9:44 pm

 20. Много по-дълбок е, да. Прав си.

  Коментар от asktisho — март 22, 2007 @ 9:57 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: