Писателският блог на Тишо

февруари 1, 2007

Пожарникарски истории – История трета: „Под напрежение“

Filed under: РАЗКАЗИ — asktisho @ 12:11 am

След като изслушах за кладенеца и за таксиметровия шофьор, хапките започнаха да ми присядат и ракийката престана да бъде толкова вкусна. Това, обаче, не се отнасяше за моя събеседник. Преживял какво ли не, пожарникарят изля още 100 грама люта домашна пърцуца в гърлото си, набучи краставичка, сдъвка я със замислен поглед, запали цигара, изпуши я до средата с едно опъване, издиша тежко и започна със следващата история. Нямах избор – трябваше да изслушам гадостите до край. Нямаш избор и ти – продлжавай да четеш, защото знам, че ти е интересено…
Веднъж в пожарната постъпил сигнал от местното енерго-разпределително дружество, че някъде по трасето има късо. Колкото и да спирали и пускали 10 мегаватовия ток, повредата оставала. Към мястото поела пожарна кола от града и патрулка, която тъкмо била на обиколка в близкото село. Пожарната пристигнала първа, защото полицаите още не се били натряскали както трябва в селото.

Хипер-токът бил изпращял циганчето толкова силно че то се преобърнало с главата надолу и единия му крак се закачил за жицата. Така го заварили. Телцето му висяло цялото овъглено на 8 метра височина от земята. „Изпечено, изсушено, почерняло, нали знаеш, че 90 % от човешкото тяло е вода, като се изпари водата остава само въглен, втвърдени въглеводороди, метър и шейсе, беше се свило като пашкул” – поясни моят приятел пожарникарят. Първата му работа, още като пристигнал, била да се обади в енергото да спрат подаването на ток. Освен, че се чувал по жиците, токът можел да се види с просто око – косата на циганчето блестяла в ярко синьо, а между увисналото телце и далекопровода с пращене прелитали високоволтови дъги. След като „лампата” угаснала, пожарникарите се затюхкали какво да правят с овъгления труп. Разполагали с 15 метров метален прът, но ги било страх да доближават жиците с него, все пак нищо не се знаело, онези тъпаци от енергото можели по всяко време пак да пуснат тока. Дошла им гениална идея – да изправят стълбата от колата и да съборят тялото с нея. Тъкмо доближавали целта, когато с мръсна газ по черния път се задала полицейската Лада. Ченгетата лъхали на джибри отдалеч. Дали заради това, дали заради класическата неприязън между службите, униформите се опънали и не разрешили да се пипа трупа преди да дойде съдебен лекар и да установи причината за смъртта. Доводът – ако вратът на циганчето се счупел при падането, как щял съдебният лекар да направи заключение за смъртния акт -дали фаталният край е настъпил в резултат на изгаряне или в резултат на падане по глава от 8 метра височина. Освен това, зъбите можело да се строшат на парчета, а те били единствения начин да се разкрие самоличността на цигането.

Следва продължение…

5 Коментари »

 1. What is your name? Where do you live?

  Коментар от Erica — февруари 1, 2007 @ 12:50 am

 2. Tova sashto mi haresa: „Преживял какво ли не, пожарникарят изля още 100 грама люта домашна пърцуца в гърлото си, набучи краставичка, сдъвка я със замислен поглед, запали цигара, изпуши я до средата с едно опъване, издиша тежко и започна със следващата история.“ Ima hljab v tebe bratched. Prodalzhavaj da pishesh!

  Коментар от Iliyan — февруари 1, 2007 @ 6:40 am

 3. хехе, тва ми хареса 🙂

  Коментар от Longanlon — февруари 1, 2007 @ 7:23 am

 4. NO COMENT

  Коментар от Гери — февруари 1, 2007 @ 3:12 pm

 5. Bravo!Imash talant,v tova da razkazvash za }|{ivota takav,kakavto e!Napred!

  Коментар от Sah War — февруари 5, 2007 @ 9:16 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s