Писателският блог на Тишо

януари 5, 2007

Happy New Year and Welcome to EU

Filed under: ЗЛОБОДНЕВНО — asktisho @ 10:19 am

Пиянските празници с фанатичното преяждане и застояване около масата минаха. Наградата за оцелелите е следотпускарска депресия. Уж нова година, нов късмет, а пък то – същия офис, същия стол дори, че и същия шеф, даже още по-намусен, защото и него го тресе следотпускарската депресия, какво си мислиш? За щастие поне мъглата я няма. Надявам се да си остане в миналото, където й е мястото – при мъгливите спомени. Заплатата и тя същата, само дето бензина поскъпна. Сега пак някой ще каже, че говоря глупости, верно глупости са и са ми под нивото, ама нашите за пореден път решиха да подадат задник  – в последния момент, баш преди празниците, типично по български. Новите цени на горивата са подарък от правителството и Газпром за Нова година. Добре дошли в ЕС! Сега по някаква изкривена пазарна логика очаквам баничката да поскъпне, както и шивашките услуги, нищо че нямат нищо общо с горивата, винаги така става. Токът също поскъпна –  още един новогодишен подарък от ГОРЕ.

ПО-интересното, обаче, е какво предстои? Тъй като много обичам да се правя на Пророк, ето няколко добри предположения. Да видим дали ясновидската ми дарба работи и в условията на единния еропейски пазар:

1) Българската икономика ще продължава да расте, т.е ще се строят още нови кооперации и офисни площи, още молове (поне около 20 –  в цялата страна), още метростанции, още подземни гаражи, още бизнес паркове, още хотели по морето, обемът на търговията ще нараства, Брутният вътрешен продукт също. Ако си на заплата, естествено, няма да хванеш нищо от цялата работа. Поне не веднага. И за теб обаче имам добра новина:

2) Заплатите ще се увеличават. Ако си висококвалифициран служител с подходящо образование и повече от 5 години стаж, щракни върху рубриката „Тва да“ в страни и прочети материалчето за ужасната криза за квалифциран персонал, която тресе българските работодатели. Принтирай я, занеси я на шефа си и започвай да създаваш тенденцията с растящите заплати. Защото на бебето му дават да яде, когато се разреве. А шефът ти няма много алтернативи, от мене да го знаеш. Ако пък си синя якичка, що не вземеш да си изкараш пакета europass документи и не отидеш по широкия свят да си намериш същата работа, която вършиш в момента за две хиляди евро, а не за двеста, а? При това напълно законно?! Богатите държави имат нужда от хора, на които им се вдига тежко. Те за това са богати – могат да си позволят да не работят. Цялата работа с увеличаването на заплатите ще става мноооого бавно. Моите прогнози сочат, че през следващите две години трудовите възнаграждения ще пълзят слабо нагоре, а когато през 2009 година приемем еврото, цените от лева ще минат директно в евро (както стана в Германия) и жизненият стандарт ще падне наполовина.

3) Животът ще поскъпва. Няма как, ако искаме да станем като Швеция, трябва да поскъпва. Там всичко е много скъпо. Предимно услугите ще поскъпват, но забележи, само КАЧЕСТВЕНИТЕ услуги. Научи се да плащаш много, но избирай само най-доброто на пазара. Така винаги ще си на сметка.  Не можеш да трупаш услуги в склад на едро и да ги продаваш с дискаунт, те се консумират в момента на производството им, ето защо основен ценообразуващ фактор е качеството, а не количеството, опаковката и разфасовката, както при стоките. И тъй като посоката в цените е само нагоре, пазарът сам ще се очисти от нискокачествените услуги. Казано на по-прост език, майсторите измекяри, мръсните механи с калпави сервитьорки, бакшишите с раздрънкани таратайки и прочие измет, която може да съществува само в ориента, постепенно ще залезе. Добрата новина е, че някои качествени стоки може да поевтинеят, заради конкуренцията. Пазарът вече не е осем, а 650 милиона потребители, свиквай да мислиш глобално, ей!

4) Всички ще заживеят на кредит. Това е незибежно предвид ситуацията, в която сме поставени – принудени сме да купуваме нови жилища, нови коли и нова техника, а продаваме труда си за жълти стотинки. Пък и пазарът на потребителски кредити тепърва ще расте. Повече банки – по-ниски лихви. Вече дори кварталният метач може да си купи видеокамера за две хиляди лева. Аз не мога. Аз обаче се гордея с две неща – че съм нетен спестител, а не нетен длъжник и, че не съм кварталния метач. Помисли си колко пари имаш да връщаш на колко места, по колко вноски и с какви лихви. Събери всичко това и сумата, която ще получиш показва точно колко по-богат и по-свободен съм от тебе. Защото да живееш на кредит е удобно, няма спор, но те превръща в роб. Ще видим, сигурно и аз няма да изържа още дълго време…

5) Пешеходците ще продължават да се държат като овце, а шофьорите като пъдари. Това е до национална психология, не зависи от никакви интеграционни процеси. Селтака си е селтак. Налагаш му все по-строги наказания да не пие, да кара с колан и с пуснати фарове и да не се изживява като Шумахер, за да остане жив, а той продължава да гине по пътищата. Или пък, ако слезе от колата тича през шосето, между автомобилите, без пешеходна пътека,  нощем, с черни дрехи. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ. С такъв манталитет не знам какви европейци ще ставаме….

6) Като цяло качеството на живот в България ще се подобри много. След 20 години. Сори, ама хубавите работи стават бавно. Присъединяването към ЕС е само началото, а не краят на напъните, както си мислят мнозина. Поне вече имаш богат избор от държави, в които можеш да се преселиш, ако ти писне да чакаш слънцето да изгрее и на твоята улица. Е, за някои от тях може да се наложи да изчакаш 2+3+2 години, но както казах, хубавите неща стават бавно. Междувременно, измисли някакъв собствен дребен бизнес, продай лозето, иди там и регистрирай фирма още сега. Продавай си културата – билки, икони, червено вино, подправки, народна медицина, предлагай ясновидски услуги, ако щеш. Няма нужда да чакаш да вдигнат предпазните клаузи, за да получиш привилиегията разни дебели руси хора да ти подхвърлят жълти стотинки за изнурителния ти труд.  

7) Изобщо, в близките десетилетия очаквам българинът да става все по-дебел, все по-глупав, все по-скучен и все по-богат. Като европееца. 

Тихомир Димитров

Advertisements

8 Коментари »

 1. Това 7 е много зловещо. Дали няма друг начин? Дали е възможно да се живее добре, без да се превърнем в затъпели дебелички самотници?

  Коментар от случайна — януари 5, 2007 @ 11:27 am

 2. възможно е – ако си брад пит 😉

  Коментар от Longanlon — януари 5, 2007 @ 12:40 pm

 3. Колко по-глупави от това, което сме? (справка: Големия Брат)

  Коментар от dynamicpulse — януари 5, 2007 @ 12:56 pm

 4. Гледам заменил си розовото европейско бъдеще което чертаеше преди месец два с по реални текстове. Предполагам първите дни на ЕС са те поотрезвили или гледаш да ни провокираш само с писанията си 🙂

  Коментар от Бай Иван — януари 6, 2007 @ 11:03 am

 5. Разширяването на Европейския съюз е сложен процес, който не може да бъде само бял или черен. Някои процеси са положителни, други отирцателни, при това плюса и минуса всеки ги мери със собствения си аршин. Да, ще се радвам ако провокирам. В спора се ражда истината, казват. За мен ЕС е добра новина и няма как, при положение, че твърдо вярвам в търговията без граници, свободната конкуренция и ненамесата на държавата в бизнеса.

  Коментар от asktisho — януари 6, 2007 @ 1:58 pm

 6. Наистина провокираш – и това е прекрасно! Ето твоята провокация до какво доведе – при мен специално: http://angeligdb.wordpress.com/2007/01/06/%d0%9d%d0%b8%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%bc%d0%b5%e2%80%a6-%e2%80%9c%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b8%e2%80%9d/#comment-500

  Надявам се, ще го приемеш с… усмевка поне 🙂 Може да мислим различно, но не трябва да губим човечността си…

  Коментар от Ангел Грънчаров — януари 7, 2007 @ 5:05 am

 7. с усмивка исках да кажа 🙂

  Коментар от Ангел Грънчаров — януари 7, 2007 @ 6:03 am

 8. Представям си какво щеше да стане, ако всички мислехме еднакво. Рапорт даден, рапорт приет ! 🙂

  Коментар от asktisho — януари 7, 2007 @ 10:34 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s