Писателският блог на Тишо

декември 7, 2006

Тва да – Екологията преди всичко !

Filed under: Без категория — asktisho @ 3:46 pm
Tags: , , , ,

Екологията е новата религия на модерния свят. В изостаналия все още предпочитат   традиционния ислям или по-крайните му форми – онези с рязането на носове по площадите, да не споменавам имена!
Парадоксалното е, че докато немците си вадят очите с „шпаарлампен” (икономични диодни лампи), арабите осветяват целите си магистрали с електричество, произведено по най-нерентабилния, неефективен и вреден за планетата начин, а именно – с горене на петрол. Така няма да стигнем до никъде.
Америка, която е да бест ъф да бест във всяко отношение, изостава учудващо много зад „Стария свят” по опазване на околната си среда. Всъщност, екологичната й политика май се свежда само до писане на доклади върху глобалното затопляне, финансиране на частни университетски проучвания и произвеждане на ефектни  касоразбивачи за края на света. Средното американско семейство продължава да кара огромни кадилаци и SUV-та и да се държи като най-големия замърсител на планетата.  Комините на тежката промишленост продължават да замърсяват въздуха, хартиените фабрики продължават да изхвърлят токсичните си отпадъци в реките, а големите крайбрежни градове все така „акат” директно в океана. Причината? Американският начин на мислене е толкова късоглед и ограничен, че не може да се разпростре върху нищо по-глобално от печеленето на пари. Какво като планетата умира? Нали изкарваме пари? Американски долари, при това! Важното е, че сме най-дебелите и най-грозните копеленца в света! Ние сме най! Майната й на планетата! Ако трябва ще обявим война на Природата, ще я свалим от власт и ще въведем ценностите на Демокрацията!  Имаме си най-голямата армия на света…
Чудя се, какво би станало ако дивият тексаски селянин Буш инвестираше в алтернативни източници на енергия и здравеопазване поне половината от това, което дава за вампирските си войни, които имат за цел да изсмучат и последната капка петрол от земните недра?

Успоредно до САЩ се нарежда един нов гига-замърсител на околната среда – Китай. Там пък икономиката е подчинена на  принципа колкото повече, толкова повече! Само да излиза евтино. Всичко в Китай е масово – замърсяването, консумацията на енергия, раждането, всичко. Произвели са толкова много китайчета, че човешкият труд и достойнство са станали по-маловажни от една употребявана автомобилна гума. Да, има държави, в които автомобилните гуми са по-важни от хората. Ами Индия? В тези две държави живее половината човечество. И то не само живее, то осира цялата планета.
Единственото зелено кътче на надеждата се е приютило не някъде другаде, а в добрата стара Европа. Тук отдавана не е модерно да работиш без пари, да произвеждаш евтино и да се радваш, че си богат. Парвенютата не са на мода в Европа. На мода са екологията и високите технологии. В последната рамкова програма на ЕС политиката по опазване на околната среда заема първо място като приоритет, предхождайки дори безработицата и социалната политика, което е малко необичайно, предвид факта, че Европа все още се управлява от социалисти. Ето колко належащ е станал проблемът! За съжаление само в тази част от света има ясно декларирана политическа воля за справяне с проблемите на околната среда.

Мислиш, че това са празни приказки ли? Ами виж вятърните перки, които никнат като гъби в България. Опитай се след първи януари да внесеш какъвто и да е автомобил, по-стар от 2004 г. Изчакай да видиш какво ще се случи с  екологичните такси и акцизите върху горивата. В по-напредналата част от Европейския континент да притежаваш автомобил е евтино, но да го караш е доста скъпо удоволствие. Няма нищо по-хубаво от това!
Огледай се – въздухът, който дишаш в София се вижда и пипа. Движението тук прилича на трафик от третия свят. Съвсем скоро всичко това трябва да спре. Може да е насила и с клизма, но трябва да спре! Метрото ще се дострои, ще се изградят големи подземни паркинги в центъра, бизнесът ще продължава да се мести към покрайнините, а доста хора ще се принудят да останат без коли, след като трошките им издъхнат. Онези, които карат нови и екологично чисти автомобили ще плащат скъпо и прескъпо за удоволствието да цапат въздуха в града.  Мечтата ми е българската столица най-после да заприлича на по-големите си европейски посестрими – слънчево и екологично чисто място, из което можеш бързо и безопасно да се придвижваш по релси и с велосипед. Колите са за магистралите. Дори магистралата ще ти излиза три пъти по-скъпо, отколкото да се качиш на влака.
Екологичното мислене е въпрос на висок интелект, добро възпитание и широка култура. Няма как, трябва да жертваме част от личния си комфорт, за да оцелее планетата. По-важно е! Пък и, замисли се, може ли изобщо шофирането в София да се нарече комфорт??
Хубавото е, че всеки има възможност да допринесе за екологичното равновесие. Започни като спреш да изхвърляш фаса през прозореца на колата и като престанеш да оставяш следи от пикника си в планината. Нямало кошче за боклук? Ще си го сложиш в торбичка и като се върнеш в цивилизацията ще си изхвърлиш пластмасовите, стъклените и хартиените отпадъци поотделно. Свиквай да го правиш преди да са започнали да глобяват. Днес всичко това може да ти се струва далечно и маловажно, но утре като започнеш да си плащаш за свинщината, аз ще стоя отстрани и ще ти се присмивам.

Check this out:   http://www.blueman.com/earth/

Тихомир Димитров

16 коментара »

 1. Поздравления!

  Коментар от LeeAnn — декември 7, 2006 @ 4:01 pm

 2. Аааа,Тишо, прав си за почти всичко.
  Но за САЩ няколко забележки имам. Значи в САЩ е измислен термина „опазване на околната среда“, една книга „Застращената планета“, написана през 50-те. По това време тука сме се възхищавали на пушещите комини.
  В САЩ всъщност се създават технологиите за опазване на околната среда като автомобили-хибриди, изолации и какво ли още не. За съжаление в САЩ май 50% от електроенергията е произведена от въглища. За лакомите за ресурси американци си прав, но това ще се промени.
  Така- за Китай. По последни данни 10% от населението на Китай може да си купи чисто нов мерцедес. Но не го прави! Самите китайци са започнали да произвеждат вятърни генератори и слънчеви батерии за бойлери. Последното, което чух е, че в Китай понастоящем са монтирани 100 млн. такива бойлери и мини-централи. Кажи-речи 10% от населението ги има. Повече, отколкото у нас. Значи и китайците не са толкова долни копелета, колкото ги изкараваш.
  А какво ще направим ние, дето в България има повече BMW-та на глава от населението, отколкото Италия. Знаеш ли какво мрънкане ще падне, когато дебелогъзия среден български шофьор му се наложи да ходи пеш до магазина, или с метрото на работа? На мен и теб е лесно. Аз вече има навик да движа навсякъде с колело, а ти бързо ще се адаптираш.
  Ами как ще се адаптира общината, дето трябва да строи алеи и да прави масов градски релсов електротранспорт? Никак не я виждам. Какво ще направи държавата, та да разкара старите мръсни коли от пътищата и да заяви на безимотните шофьори „Като нямате пари, движете с велосипеди!“. Това на Запад са го преживели с две петролни кризи (1969 и 1974), докато тука аме си викали, че бензин има. И дори от Студентски град до СУ не са направили една велосипедна алея. Щото според простия селянин-архитект на София по това време „Социалистическия студент ходи на лекции с автобус, а не с колело“.

  Коментар от Багера — декември 7, 2006 @ 4:42 pm

 3. Тази чаша дето си сложил за илюстрация е много готина – като я напълниш с гореща вода/кафе/чай и показва как континентите се свиват и океана започва да залива всичко. Напиши global warming mug в някоя търсачка и ще видиш 🙂 Може и да го знаеше това вече де …

  Коментар от Elena — декември 7, 2006 @ 6:06 pm

 4. Добре казано. Само че САЩ не са толкова невменяеми колкото ги изкарваш. Малка част от американците разсъждават по изкривения начин които представяш. Аз до преди 2 месеца живях в Чикаго – град многократно по-голям и многократно по-чист от София особено от към озеленяването и чистотата на въздуха. Причини? Ами там всяка година се ходи на задължителен преглед за емисии и ако колата не е според стандартите те спират. Могат да се видят паркове и дървета …. Тук се карат трошки трета ръка…. а дърветата са за огрев.

  Коментар от Ники — декември 7, 2006 @ 11:34 pm

 5. Мерси, Багер, че отново сведе до знанието ни широката си академична култура. Между другото, това с петролните кризи е доста аргументиран факт. За социалистическия студент също. Мечтата ми е да мога да се движа навсякъде с велосипед. Ето една радостна причина да избегна подаграта и куп други нерадостни ефекти от застояването пред компютъра, на което съм подложен заради нерадостната перспектива с качествени усилия да изкарвам трудни пари, които после лесно да харча за некачествени жени, които с абсолютно нищо не ги заслужават…Освен че се затопля, светът се и побърква. ОКОНЧАТЕЛНО

  Коментар от asktisho — декември 7, 2006 @ 11:41 pm

 6. Поздравления за блога, романа и всички чудесни неща, които си написал!

  Коментар от Dimitar Vesselinov — декември 8, 2006 @ 12:09 am

 7. @Dimitar The world to come is still a world to come, aint it? :))

  Коментар от asktisho — декември 8, 2006 @ 12:14 am

 8. 🙂 Екологията е хубаво нещо, но главният проблем за мен е увеличаването на населението и потребността му от енергия. Колкото по-дълго живеем, толкова и повече енергия употребяваме, а живеем по-дълго защото примерно, караме колело:) Ето едно интересно и противоречиво четиво за любителите на велосипеди и екология: http://opim.wharton.upenn.edu/~ulrich/documents/ulrich-cycling-enviro-jul06.pdf

  Коментар от matari — декември 8, 2006 @ 3:26 pm

 9. Тихчо, стопли ми душата с тази статия. Не че казваш нещо радостно, но правиш тъжната истина забавна за четене. И по-лесна за осъзнаване. Дано те послушат – време си е вече да си представим екологията като част от ежедневието си, а не като неясна абстракция.

  Коментар от Toni — декември 8, 2006 @ 5:03 pm

 10. Само да добавя, че това е едно от най-хубавите кратки есета за екологията, които съм чел. Поздравления!!!

  Коментар от Багера — декември 9, 2006 @ 5:33 pm

 11. Ха-ха-ха, аре аз като „капацитет“ да ви разясня нещо елементарно: Първо се поинтересувай малко повече по въпросния проблем, пък след това коментирай, колкото си искаш глобалните проблеми. А кога каза, че си ходил в Китай, че не разбрах. Този „гига-замърсител“ произвежда всеки ден поне по една авария в химически завод на ден и ефектът от тези проблеми се отразяват на китайските реки, които продължават по пътя си.
  Второ „тъпите“ англичани, „дето само пишат доклади“ от 20-25 г. проучват въпроса с алтернативния източник на енергия – ВЯТъРА и мисля, че ще постигнат резултат, особени след неминуемите петролни и газови кризи.
  и Трето най-важно нещо. Не смятам, че загрижен за екологията човек може да пропагандира масово ядене на прасета, чието отглеждане създава доста повече проблеми за екологичната ситуация на планетата ни, отколкото чушките, доматите и т.н.
  А в Индия през 2005 г. след наводненията и задърстените с найлонови торбички канализации, пликчетата, които у нас ти ги дават и с кутия цигари, ги забраниха за производство. Прочие поздрави и творчески успехи

  Коментар от Риба — декември 13, 2006 @ 3:38 pm

 12. Браво, Рибо, а сега да ти видим и дипломата по екология…щом си такъв капацитет, трябва да имаш диплома. Или пак ще правим ганьовската работа – един ремонтира колата, десет стоят отстрани, пият бира и дават акъл?
  Не можах да разбера какво доказа с тезата си, че китайците са си прецакали тотално реките. Това, че те „продължават по пътя си“ някакво екологично успокоение ли трябва да бъде? И не говорех за тъпите англичани, а за американците, има разлика. Много ясно, че в Европа се прави много повече по въпроса за алтернативните източници на енергия. Янките имат толквоа големи запаси от петрол, че ще могат поне още сто години да го продават, ако започнат сега, а през втората петдесетилетка дори ще са световен монополист на петролния пазар. При това положение, за какво им е да се занимават с екология? Там винаги са мислили само и единствено за кеш-а. Това е основната разлика между „старата“ Европа и „новия“ свят.
  Не пропагандирам масово ядене на прасета, просто мисля, че вегетарианците за убедени сектанти, които по никакъв начин не подобряват здравето си, а по-крайните от тях дори създават предпоставки за неговото влошаване, спирайки достъпа на аминокиселини до организма си, след като откажат дори млечните продукти, РИБАТА и яйцата. Глобалното вегетарианство ще унищожи всички опитомени животински видове без кучето и котката, защото тях хората не ги развъждат, за да ги ядат. Индия няма какво да ми я даваш за пример. Там плъховете са повече от хората. Купи си новия брой на FHM и прочети статията за най-гнусните професии на света. Една от челните позиции в класацията заема длъжността „ловец на плъхове“ в Индия, който по цял ден размахва метален прът и носи огромна окървавена торба с телата на убитите плъхоци, които после „отчита“ срещу някакви жълти стотинки в специален пункт за целта. Какво като са забранили найлоновите торбички?
  Няма нужда да ходя до другия край на планетата, за да видя колко са зле. Затова знам пет езика и ползвам интернет. Интересувал съм се доста от екология. Мисля, че доста повече от теб. Сори за тона, ама ми омръзна постоянно някакви псевдо-капацитети да ми наливат акъл, с който явно разполагат в излишък и не им се свиди да го раздават безплатно.

  Коментар от asktisho — декември 13, 2006 @ 4:11 pm

 13. http://www.gorichka.com 😉

  Коментар от Eli — април 1, 2007 @ 9:58 pm

 14. Привет Тихомире,

  Случайно попаднах на тази статия при моите он-лайн търсения. Споделяйки тревогите ти за екологията и за калпавата политика на САЩ искам да отбележа, че в доста отношения на си прав. Действително САЩ и Китай са големи замърсители, но стандартите на замърсяване в САЩ на единица глава от населението в сравнение с тези в Източна Европа и респ. България са в пъти по-малко, там не са толкова толерантни роби. Както и да гледаме специално САЩ разполагат с технологии за алтернативни двигатели за енергия от поне 120 г., още от времето на Тесла, но ги подтискат по политико-икономически причини. Това обаче не им пречи да развиват добив на алтернативни горива и енергия. САЩ СА СРЕД ЛИДЕРИТЕ В ОБЛАСТТА НА ДОБИВАНЕТО НА ЕНЕРГИЯ ОТ ФОТОВОЛТАИЦИ И ВЯТЪРНИ ПЕРКИ. Толкова са напред, че дори имат цели комбинирани системи за осигуряване на ток и топлина от термални, вятърни и слънчеви източници директно за дома. Най-големите соларни станции в света са именно в САЩ. Не ме разбирай погрешно, но САЩ СА И ПЪРВИТЕ В СВЕТА, КОИТО ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА МАСОВО ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ХИБРИДНИ АВТОМОБИЛИ!!! Та с две думи – КАДЕ СМЕ НИЕ, КАДЕ СА ТЕ!?
  Като второ искам да отбележа още нещо пък за Китай. КИТАЙ Е СРЕД ТОП ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ФОТОВОЛТАИЧНИ СИСТЕМИ И МАЛКИ ВЯТЪРНИ ГЕНЕРАТОРИ В СВЕТА. Най-евтините системи за енергодобив от възобновими източници и най-достъпните за дома са именно тези, произведени в Китай! Китайците дори след 10 години ще бъдат доминиращи в тази област, защото позиционирането им ниския сектор на енергодобива (за домашни нужди и за средни и малки фирми) позволява енергийна независимост, търсена от всяко домакинство или по-малка фирма.
  А България скоро едва ли ще може да оправи своята екология. Вютърните генератори, за които говориш работят основно в региона на родния ти град – да виждаш някъде другаде масовото им разпространение. България няма също и голям потенциал за соларни панели. Излиза, че инвестиция в подобни алтернативни източници трудно се избива често дори за 6-7 г., а техния нормален живот рядко минава 20 г. Просто магнитите на турбините се размагнетизирват, а при соларните панели се рушат клетките – дори да им дават 50 г. мощност, в нашите условия с дъждове и четири сезона няма да откарат повече от 15 г. Тъй че за енергодобив от възобновяеми източници сме гола вода, поне за момента.

  Поздрави!

  diplomaker

  Коментар от diplomaker — март 20, 2008 @ 12:18 pm

 15. Аз лично предпочитам да живея в един по-чист свят, въпреки цената.

  Коментар от Яни Събев — декември 24, 2008 @ 1:31 pm

 16. А това че всеки може да допринесе за екологиятя същто си прав! Повечето Българи не умееме да пазиме! И това личи навсякъде из софийските улици. И това е от няколко години насам. София е заприличала на боклучарник! Вече нямям желание да си живея в града където съм родена и където живея. Кола нямям и не карам, но който иска да кара ще трябва да си плаща…..това е скъпо удоволствие и в Европа. Също така гр. транспорт не е по малко замърсяващ с Мерцедесите трета ръка или Икарусите които трябваше да ги спрат още преди 15-20 г! Крайно време е да се направят повече вело- алеи и метро не само Люлин – Гоце Делчев. Питам се къде отиват всичките тези пари от всеки данъкоплатец!?

  Коментар от Албена — юни 29, 2009 @ 3:44 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: