Писателският блог на Тишо

ноември 16, 2006

Тва да – мързелът и егоизмът са добродетели

Filed under: Без категория — asktisho @ 12:11 am

Доста шокиращо на пръв поглед. В разрез с традиционните ценности, в които е възпитан всеки от нас: трудолюбие, скромност и овча доброта. Не на мене тия! Ако си трудолюбив, единственото, което може да ти се случи е да намериш някой търтей, който да живее на гърба ти. Така е в природата, не виждам защо при хората трябва да бъде различно. Ако пък си с широка душа и обичаш „да се раздаваш”, дето се вика: „да живееш за хората”, то тогава трябва да се откажеш да живееш за себе си. Краят на детството беше моментът, в който трябваше да разбереш, че хората са алчни, егоистични, завистливи и мързеливи копеленца, на които не им пука за теб. На това му се вика „да пораснеш”. Ако още си в пред-пубертетно състояние на ума, продължавай да се раздаваш! Ще те изсмучат докрай и, когато останеш сам, неразбран, подтиснат и беден, ще разбереш точно колко струва приятелството и най-вече човешката благодарност. Не ме разбирай погрешно. Истинското приятелство съществува, но в наши дни то е по-скоро изключение, отколкото правило. С други думи, няма да е странно, ако изведнъж се окаже, че нямаш истински приятели. Не се притеснявай, повечето хора са така!
Да се върнем на темата за мързела. Как така мързелът ще да е добродетел, питали са ме много пъти. При едно единствено условие, казвал съм им, само при условие, че не те мързи да мислиш! На този свят имаш право да те мързи за всичко друго, но нямаш право да те мързи да мислиш! Ако те „заболява главата” от много мислене значи сигурно работиш на някой строеж и едва ли четеш това. Бих искал да помогна и на хора като теб да се осъзнаят, но не мога. В България има прекалено много строежи. Мързи ме да тръгна да ги обикалям всичките. Затова по-добре си купи компютър, включи го в мрежата и сядай да четеш „Писателския блог на Тишо”.
Усещате ли накъде бия? Мързелът е виновен за техническия прогрес, не, той направо стои в основата на съвременната цивилизация. Ако нашите пра-прадеди не ги беше мързяло да бягат чисто голи из гората и да убиват животните с голи ръце, нямаше да изобретят лъка, колелото и огъня, в резултат на което ние все още щяхме да тичаме чисто голи из гората, да убиваме животните с голи ръце и да ги ядем сурови. Нямаше да се интересуваме от автомобилни и от мода. Замислете се – човешкото битие е подчинено на мързела. Дори ако оставим настрана автомобилите, които са съществено доказателство за това колко много ни мързи, целият бит на съвременния човек е подчинен на идеята за технологичното превъзходство на мързела над природата: дистанционното управление на телевизора, поръчките по телефона, пазаруването онлайн и почти всички видове услуги са само част от примерите, които мога да дам.
След като доказахме, че мързелът е полезен за човечеството по принцип, нека видим с какво той ни помага в личен план. Аз не познавам беден и мързелив човек. Най-мързеливите хора са адвокатите, програмистите и дизайнерите и те са най-високо платените специалисти, защото никой не им разбира от работата, а тях адски много ги мързи. Тук на помощ идва и егоизмът. Как да експлоатираш мързеливеца? Няма начин! Излиза, че колкото по-егоистично и мързеливо копеленце си, толкова по-добри парички получаваш, защото очевидно можеш да си правиш сметката. Само при едно условие, обаче – ако не те мързи да мислиш. Мързеливите егоисти живеят на гърба на себераздаващите се работохолици. Работата може да е превърнала маймуната в човек, но ако човекът иска да се превърне в Бог, той трябва да се научи да мисли, а не да си скъсва гъза от работа.
Да бъдеш егоист е въпрос на чест и достойнство. Аз открито заявявам, че съм егоист и така ставам с една идея по-добър от всички, които лъжат, че не са. Мен не ме е срам да си призная истината. Знам, че мързелът и егоизмът могат да те тласнат в една единствена посока – към себеусъвършенстване, към усъвършенстване на това, което правиш. Стига да не те мързи да мислиш. Ставайки по-ефективен, ти автоматично ставаш по-полезен за хората около теб. Защото може да те мързи да вдигаш тежко, но важното е, че не те мързи да мислиш. Нали?

Тихомир Димитров

14 коментара »

 1. da da!i az sam Za Marzelat :))))osobeno tova s avtomobilite mnogo mi haresa :)))

  Коментар от охра — ноември 16, 2006 @ 6:47 am

 2. ЕГОИЗМЪТ Е ПРОДУКТ НА КАПИТАЛИЗМА!!!
  След малко ще извикам „Viva la Revolucia“, ама няма.
  Сега за мързела. Гледай ся, пак пишеш от твоята гледна точка. Абе Тишо, аз за теб съм разбрал, че не обичаш да се движиш. Тичането те отвращава, не знам някога доброволно в последните 5 години да си играл някаква игра като баскетбол или футбол. Но научно установено е, че подобен мързел е вреден за здравето ти. Човекът винаги се е движил интензивно, като само през последните 100 години малката часто от човечеството (Европа, Северна Америка и т.н.) залежава и се обездвижва. Резултат- дебелеене (нищо лично, да не вземеш да се обидиш). Като си пълничък организма ти работи по-зле. Заплашен си от диабет, импотентност, проблеми с черния дроб, гръбначни изкривявания и какво ли не още. Мозъкът ти също започва да работи по-зле. Следователно умствената дейност е затруднена. Е, какво излиза накрая.
  Според мен мързелът е въпрос на характер. Лично аз се чувствам зле ако цял ден не съм се движил. Поне да съм походил километър-два. Или каране на колело. Или да поиграя на баскетбол, умрем за това. Изпадам в еуфория по време и след подобни дейности. Обичам и физческа работа от време на време. Умрем за прекопаване на двора или да цепя дърва. Подобно нещо е с мързела: кофти ми е цял ден ако не правя нещо. Признавам си, предпочитам да работя с мозъка.
  Сега за разните там мързели и егоисти, ами не е вярно. Не мога да кажа, че повечето ми познати адвокати, компютърждии и т.н. са мързели или егоисти. Напротив. Повечето юристи са работливи и активни като цяло личности, инициативни са и се завират навсякъде. Ако бяха мързели, нямаше да са станали юристи или компютържии.
  И за научните открития, авотмобила например. Ами реното, на което се возиш да не би да е направено с мързел. С мързел, ама друг път! Направено е с яко бачкане на разни инженери-проектанти, дизайнери, специалисти по комфорта (щото само проектирането на седалката може да ти отнеме няколко години) и какво ли не още. Яко бачкане. Реното не се проектирало и сглобило само. Разни човечета са чертали, сглабяли, правели модели, които после изхвърляли, защото са ги смятали за неуспешни и отново са се връщали на чертожните дъски и компютрите. Става въпрос за всекидневен постоянен и упорит труд. Ако си мързелив, то не можеш да оцелееш в такава среда.
  Сега за егоизма. Егоизмът и властолюбието са продукти на шибаната среда в която живеем. Капитализмът е базиран на човешкия егоизъм и алчност. Я си представи че човек не е възпитан да е егоист и властолюбив: ами няма да има предприемачи, няма да има желаещи да блъскат като идиоти за да се изкачат в служебната или държавна властова йерархия. Нямаше да има тая основна движеща сила на капитализма- желанието за власт и богатство. И гледай сега какво: да си егоист се затвърждава от големите корпорации, които поддържат телевизии, списания и прочие медиии, и промиват мозъците на хората как трябва да са егоисти и да колко е важно да си егоист и да се стремиш да вървиш нагоре в йерерхичната пирамида на капиталистическото общество. Я сега кажи, не са ли нещата около нас така направени, че тъкмо си постигнал нещо, и опаааа, ето нещо още по-хубаво излиза напред, и за него трябва да се потрудиш здравата. Например: решаваш да си купиш колело. Приготвил си си 200 лева. Отиваш в магазина и забелязваш, че за 220 лева има малко по-хубаво колело. А това за 200 лева вече не ти изглежда толкова хубаво. Абе как ще се покажеш на улицата с колело за 200 лева? Прибираш се, изработваш още 20 лева, и пак си в магазина. Ама продавача ти покзава още по-готин модел за 270 лева. Лъскаво, с алуминиева рамка, по-леко и уж по-здраво. И изглежда много добре. И пак тичаш да събереш още 50 лева. И така до безкрай. Егоизма ти не допуска да се качиш на колелото за 200 лева и затова може до безкрайност да се скъсаш от работа. Ами приложи го значи това и в други сфери- апартаменти, дрехи, коли, мобилни телефони, и какво ли не още. Собствения ти егоизъм те заробва, а разните търговци си пълнат джобовете и инвестират в още по-яка промивка на мозъка. Защото им трябват човечета, готови на всичко, само и само да се сдобият с нов модел мобилен телефон, или телевизор с плосък екран, или с кола, с която се тъпчат по задръстванията и недоволстват, че закъсняват ЗА РАБОТА.
  А какво да кажем за егоиста и неговите приятели. Ами той няма приятели. За какво са му, пък и никой не иска да се събира с егоисти. Веднъж един такъв ме вози от Каварна до София и ми скъса нервите за два дни. После защо живота му е бил шибан?!
  Алтернативата- да скъсаш с егоизма веднъж завинаги. Ама какво ти го казвам сега на теб, аз знам, че не си егоист. Значи помисли колко неща те кара да правиш твоя егоизъм. Олелеле, ама аз заслужавам по-хубвав джиесем. Заслужаваш, дръжки! Да не си подписвал договор с Дядо Господ в който има клауза за хубав джиесем? Или каквото и да е хубаво в живота ти? Повечето хубави неща са безплатни или ужасно евтини, но от медиите яко ни втълпяват, че това не е така. Какво ти струва да се събереш с приятели на раздумка. Или да се разходиш по планината. Или да потичаш в парка. Ама не, ако се виждаш с приятели, то трябва да е в кръчма. Ако ще тичаш, то трябва да си с последен модел маратонки и гъзарски спортен екип. Виж, на планина трябва да се замъкнеш с колата до някоя жижа и там да се търкаляш и да ядеш кебапчета. Сякаш не може и пеша да отидеш. Или колко ти струва да си вземаш книги от библиотеката?
  Аз малко се задълбочих в графоманията. Но мисля, че за писаното по-горе е по-добре да замениш мързел с леност (т.е. нежелание да правиш физически усилия- за подобни хора е измислено дистанционното). Щото аз мързела го възприемам цялостно, и физически и умствен.

  Как да е, ама си майстор на провокативните теми, а? Гледай това за брака колко са писали хората.

  Коментар от Багера — ноември 16, 2006 @ 5:39 pm

 3. Последният път, когато се опитах да тичам в парка един особено голям ДОБЕРМАН ме забеляза.
  Доберманите са като ченгетата. Видиш ли им се подозрителен, веднага идват да те проверят.
  Ченгетата, обаче, не могат да ти ПОМИРИШАТ страха. Доберманът може. Спрях да се движа моментално, но гадната твар вече беше забила острия си нос в бедрото ми, дишаше учестено и ме гледаше с бялото на очите. За щастие в този момент се появи собственикът – от онези новозабогатели хора, които живеят в града, но мястото им определено не е там. Погледна кучето си с нескрита гордост и снизходитлено му заповяда: „Долу, Ромел, Долу!“ Ромел е известен фашистки генерал. Собственикът на Ромел – неизвестно парвеню, което си разхожда „марковата“ хрътка без каишка. Иска ми се да те бях видял на моето място тогава, Багер, ама качен на колело. Дали щеше да надбягаш Ромел? Жокер – нямаше да можеш! Другото, което ме спира да НЕ спортувам в града е въздухът, КОЙТО СЕ ВИЖДА. Много по-добре е да го вдишваш през носа със свити аулвеоли, отколкото с добре напомпен от сутрешната ведрина бял дроб. На моменти чак ми се приисква марля да си сложа на устата. Голф двойките нямат катализатори. Държавата трябва да се погрижи за това или да имат катализатори, или да ги няма по улиците, но това е 1000001 вото нещо, което държавата няма да свърши поради простата причина, че тя вече нищо не върши без рушвет.
  Моето рено има катализатор. Двадесет такива цапат въздуха колкото един голф без. Аз правя допълнителна услуга на участващите в трафика и на природата като не го карам в града. Използвам го, за да отида в планината и там, колкото и да е странно, не лежя на кълка и не ям кебапчета, ами използвам възможността да се пораздвижа на чист въздух.
  Резултатаът от последната революция в България беше, че направиха един тъп селянин едноличен диктатаор. Тогава пак мързеливите и умните живееха на гърба на простите и трудолюбивите. Простотията и трудолюбието са чудесен тандем. Едно плюс едно са равни на експлоатация в период…
  Не знам дали темите провокират, знам само,че вярвам в това, което пиша. Аргуметните ми са взети от същата тази кочина, в която живеем ти, аз и всички останали, наречена реалност. Аз мога да мисля и да анализирам това, което се случва около мен. Тежко им на тези, които не могат. Особено в каубойска държава като нашата….

  Коментар от asktisho — ноември 16, 2006 @ 10:47 pm

 4. Гледай сега, нищо лично, да не вземеш да се обидиш!!! За мен е ясно, че не си нито мързелив, нито егоист.
  Относно добремана: когато някое куче те гони, прави като него- подгони го ти! Не се майтапя, кучетата имат инстинкт да преследват. Щом нещо бяга, значи е по-слабо от тях и се крие. Аз обикновено обръщам в посока към агресивното куче и се правя, че го гоня. В бедния кучешки мозък, това е ясен сигнал, че то е плячката, подвива опашка и най-приятното- тича с тази подвита опашка към стопанина си. Баси гъдела е да демонстрираш на някое подобно парвеню че кучето му е страхливо и си е дал парите за нищо. Ама трябва да тичаш мълчаливо, без особен гняв и прочие, та да не вземе да реши, че го правиш нарочно. Пък и да реши, чудо голямо.
  Така или иначе не ме е страх от кучета, отдавна съм претръпнал. И съм й хванал цаката. Сега ми е забавно вече.
  За голфовете си прав. Чуват се разни слухове за внос на коли без мито от догодина покрай влизането ни в ЕС. Абе вместо да им наложат по-строги изисквания за замърсяване, шум (това всеки се прави, че не забелязва) и сигурност, те махат митата! Баси идиотската работа.
  Така за катализатора: катализатора почти премахва оловните окиси, но не премахва останлите замърсявания. А те са: азотен окис, въглероден окис и серни окиси. Първото и последното също са много вредни. Въглеродния окис и въглеродния двуокис се смятат за една от причните за парниковия ефект.
  Така или иначе, и да спортуваш, и да не спортуваш, пак го дишаш. Факт, който се пропуска от мразещите спорта.
  Ясно ми е, че само трудолюбие без акъл води до плачевни резултати, роднините на едната ми баба са такива. Цял живот яко работа с изключителна ниска ефективност. За разлика от дядо ми, при когото е обратното.
  Сега за комунизма въпросът е прекалено сложен. Кой на чий гръб е живял е трудно да се каже, да не говорим, че този въпрос изглежда неуместен. Всеки човек се труди, иначе няма как да живее. Под работа не трябва да разбираме само усилие в резултат на което се потиш. Има умствена работа, и тя е много по-високо ефективна, а следователно- и доходна в сравнение с физическата. Има и комбинация от двете (занаятчийството), което също не е лошо и в нормалните страни е добре платена (например да правиш музикални инструменти, мебели по поръчка с качествена изработка, или да правиш ковани огради).
  Така или иначе не мисля, че трябва да презираме хората, които полагат само физически труд, тъй като и двата вида труд (умствен и физически) не могат един без друг.
  Кофтито при комунизма беше, че имаше уравниловка между заплащането при двата вида труд, а в някои случаи бачкаторите вземаха повече. Някак си не е честно да произвеждаш с пъти повече, но да вземате еднакво с този, дето произвежда с пъти по-малко от теб. Поради това хората с висше образование искаха много повече промяна преди 17 години, и бяха от активните членове на тогавашното СДС.
  Още веднъж извинявай ако с нещо съм те засегнал, не лично ти си обект на критика или някакво кофти отношение.

  Коментар от Багера — ноември 17, 2006 @ 9:18 am

 5. Това-да-да живее мързелааааа!!!!
  Това, обаче-не, за егоизмът става въпрос.
  Защо ли??? Ами глеай сега- да си мързелив наистина е добродетел от съвременен тип-т.е. правиш така, че да можеш максимално да си облекчиш живота, а това от своя страна облекчава живота на твоите ближни и като цяло- световния живот.
  Обаче за егоизмът може да се поспори…Кому е нужно да си пази благата от мързела само за себе си, като може да ги „шерва“ на воля с другите, че даже и да печели т това…
  Това Драги ми Смехурко е причината нашата цивилизация да е това, което е днес!!! Замисли се, ако откривателя на колелото например беше 1 истински егоист, той не би споделил/не би дал на друг да се възползва от това благо….и кво??? -Ами днес ти просто нямаше да пишеш в твоя блог за коли, щото тях просто нямаше да ги има, не и в такъв вид и формааааа.
  Така, че, дерзайте МЪРЗЕЛИВЦИ, НО НЕ СЕ СТИСКАЙТЕ!!!!!!!

  Коментар от КИРО — ноември 17, 2006 @ 3:34 pm

 6. боже, хора, вие друга работа освен да пишете киметри нямарте ли си 😉 Заболяха ме очите, докато го прочета 😉
  Шегувам се. За егоизма обаче съмн много съгласна. За егоизма и за мързела.
  La viva urban.

  Коментар от Eneya — ноември 17, 2006 @ 11:09 pm

 7. Очаквам с нетърпение следващата ти тема!!!
  Айде, пиши бе, човек!!!

  Коментар от Багера — ноември 18, 2006 @ 4:45 pm

 8. da be, ne6to nikav go nyama na horizonta..sigyrno pak e otpra6il s rendeto na nyakade….

  Коментар от ohra — ноември 18, 2006 @ 7:40 pm

 9. Ne moga da razbera diskusijata po otnoshenie na egoizma. Egoizmat e dadenost izpovjadvana ot razionalismat. Vsjako sashtestvo, koeto destva razionalno mozhe da bade obvineno v egoizam. Opredeleno ne razbiram zashto tova izpazneno ot smisal ponjatie se prevrashta v kult. Kakva e alternativata na egoizma – altruizma?!?! Kakvo e altruizam? Da vzemesh neshto ot sebe si i da go dadesh na drugija? Da pomognesh na drugija? No zashto shte go pravish? – Pravilnooo! Zashtoto po tozi nachin ti shte se pochuvstvash po-dobre! Ama tova ne e li egoiztichno? Az davam na prosjaka pari zashtoto po tozi nachin si mislja che sam mu pomognal, uspokoil sam savestta si i mi e oleknalo – s drugi dumi ot chisto egoistichni motivi.
  Vsjako racionalno sashtestvo se opitva da maximizira svojata polza. Polzata izrazena v pari, shtastie ili kakvoto i da bilo. Taka narechenoto altruistichno dejstvie e prosto projava na razionalno maximizirane na lichnata polza. Polzata ot projavenija altruizam sashto e ogranichena. Za tova i ne davash vsichko koeto imash na prosjaka, ami samo tova, koeto shte se izplati pod formata „chista savest“.
  Taka che molja vi prestanete da se tupate po gardite i da se hvalite, che ste egoisti. V kraja na kraishtata tova sme vsichki i tova ne e povod za gordost ili sram.
  Pozdravi

  Коментар от Iliyan — ноември 20, 2006 @ 9:15 am

 10. тишо, ти щастлив ли си като егоист и мързеливец? вероятно, иначе нямаше да се ПОТРУДИШ да ПОМОГНЕШ НА ДРУГИТЕ да си отворят очите 😛

  Коментар от lydblog — ноември 20, 2006 @ 2:00 pm

 11. Да, щастлив съм като мързеливец и егоист в хубавия смисъл на тези думи

  Коментар от asktisho — ноември 20, 2006 @ 4:36 pm

 12. а кой е лошият смисъл?

  Коментар от lydblog — ноември 20, 2006 @ 11:07 pm

 13. Лошият смисъл е да си задник и да мислиш само за дебелия си задник. Да си икономически неефективен. Това е лошият смисъл. Мързелът и егоизмът са благородни качества на индивида, които трябва да се съхраняват и култивират внимателно, за да не се превърнем всички в маймуни, в човеко-подобни роботчета и да не се оставим на лошата Глобализация, която толкова много хора не харесват, да ни сдъвче и изплюе.
  Само трябва да не те мързи да мислиш. This is the key.

  Коментар от asktisho — ноември 20, 2006 @ 11:15 pm

 14. Bylgarskijat narod go e kazal mnogo po-lakonichno:

  „Nauchi myrzelivija na rabota da te nauchi na akyl!“.

  Tisho, dobre si razvil temata. Za drugite – chetete Eclisiast i eventualni vyzragenija kym Tisho shte utihnat. Pozdrawi, Sirma

  Коментар от Sirma — октомври 13, 2009 @ 3:40 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: