Писателският блог на Тишо

ноември 4, 2006

Тва да – Глобализацията

Filed under: Без категория — asktisho @ 10:51 am

 

Глобализацията е като изгряващото слънце – случва се независимо дали ти харесва или не. Който се приспособява, оцелява! При това положение на нещата, аз лично предпочитам да ми харесва. Една народна поговорка гласи – лъжата като се повтори сто пъти става истина. Е, на мен ми е излязла пяна от устата да повтарям колко много обичам Глобализацията, какви перспективи дава и прочие, та, предполагам, вече би трябвало и сам да си вярвам.
Едно нещо знам със сигурност – анти-глобализационните протести наистина много ме дразнят. Крайно левите копеленца използват всички средства на съвременната комуникация, а техните подбудители – и на съвременния Пи АР, за да се съберат на едно място в определена дата и организирано да изказват протеста си, като чупят наред каквото им попадне. Истината е, че те са бедни и завиждат. Яд ги е, че нищо няма да спечелят от голямата игра, че не са успели да се включат навреме. Глобализацията ощетявала младите хора, намалявала правата на индивида. My ass! Що не бяхте тука по Тошово време да видите какви права имаше индивида, за възможностите пред младите пък да не говорим, дори зад граница не ни пускаха. Следването в престижен западен университет беше по-смела мечта дори от полет в космоса. Тогава всяко дете си мечтаеше да бъде космонавт. Чудя се, щом са толкова против глобалните процеси, защо ултра-левите активисти не използват пощенски гълъби, за да организират вандалските си сбирки, а вместо това правят уеб сайтове, използват имейли, VoIP и още куп благинки??   Ами че изхвърлете си нокиите, де! Извадете кабела от компютъра, не – направо изхвърлете домашния компютър, той също е продукт на въпросната Глобализация. Да отнемем на жените правото да гласуват и да ги върнем зад тигана в кухнята.  Какво ще кажете? Или отново да забраним на хората да пътуват в други страни. Въобще, всички европейски крайно-леви активисти – разни лесбийки, гейове, пацифисти, сектанти и хора, изповядващи странни хранителни навици заслужават една хубава, двугодишна, комунистическа казарма. С три месеца задръжка.  Да се научат да ценят малките неща от живота.  И гражданските си права, които май приемат за даденост.
Тъй този материал все пак се намира в графата „Тва да” мисля, че трябва да спра да критикувам. Друг материал ще им отделя на въпросните активисти. Сега говорим за Глобализацията. Слънцето изгрява. Вадете слънцезащитния крем или по-добре – направо започвайте да произвеждате Слънчеви батерии. Токът от тях ще захранва климатиците ни, за да не пукнем от жега. Който се приспособява, оцелява! Винаги е било така.
Всъщност, истината е някъде по средата. Ако трябва да сме обективни, Глобализацията представлява нож с две остриета. Транс-националните компании се  възползват от нея, за да прехвърлят лесно спекулативни капитали зад граница, да реализират големи икономии от заплати и, за да пренасят екологичните си проблеми в по-бедни страни. Никой не отрича тези проблеми на съвременния свят. Факт е, че откакто в Младост откриха Кауфланд, Хит и Била, десетки квартални магазинчета за хранителни стоки трябваше да затворят врати. Факт е, че новите молове обричат семейните тъкачни фабрики и битаците за дрехи на бавна и мъчителна смърт. Факт е, че комплекси като Арена, Мултиплекс и Синемакс унищожиха старите софийски кина, с които бяхме свикнали и, в които толкова много обичахме да натискаме гаджетата, когато бяхме студенти.  Не трябва, обаче, да си затваряме очите и за положителните перспективи.
В благодарение на масираното строителство само след 20 години ще имаме една чисто нова България – без изгнилите панелки . Не си мислете, че няма да има място къде да се разминем по улиците. Ще има, след като всеки втори се премести да живее на по-чисто и по-широко, след като зловещите бетонни коптори най-после станат ненужни и бъдат изравнени със земята, а на тяхното място се изградят паркове с райграс. Тогава всичко ще изглежда по друг начин: малко по-оптимистично и малко по-светло – като светлото бъдеще.
Да не забравяме, че големите чуждестранни фирми може да премазват конкуренцията на малките местни търговци, но за сметка на това те правят колосални инвестиции  -ремонтират пътищата и подновяват уличното осветление, строят удобни паркинги, осигуряват десетки хиляди работни места, при това с по-конкурентно заплащане отколкото при малките търговци, повишават нивото на обслужване, увеличават правото на избор и дават шанс на качествените стоки пред некачествените. В крайна сметка по-добре да има сто безработни търговеца, отколкото десет хиляди ненаети продавача, защото в урните гласовете и на търговците и на продавачите тежат еднакво, а аз вече не искам комунизъм, не искам диктатура! Комунизмът е лъжа за безработните, привидение за гладните, а диктатурата – щедро възнаграждение за сляпата им вярва в Държавата. Пък и въпросните търговци имаха цели 15 години да се адаптират към правилата на пазара и да станат конкурентни. Аз ли да държа заплатите на персонала през всичките 15 години непроменени? Аз ли да спестявам, вместо да инвестирам? Аз ли да глобявам, вместо да мотивирам? Ами не – ето защо няма аз да платя цената на Глобализацията. Ще я платят хората, които не могат да си правят сметката. На мен Глобализацията ми излиза изгодно – от догодина ще мога да ходя на гости на приятелите си в цяла Европа без да се редя по опашки за виза. Ще мога да отида до Германия, за да си купя евтина кола и лаптоп на безценица и ще мога да си ги внеса без задължително да трябва да давам рушвети на  мазен чичко граничар с триста лева заплата и ферари в гаража. Да му мисли чичкото граничар, че ще остане без работа заради Глобализацията. Аз ще използвам Глобализацията, за да продавам през Интернет. Така пазарът ми ще нарасне от 8 на 650 милиона потенциални потребители. Аз съм си направил сметката. А вие?
.

.

Тихомир Димитров

8 коментара »

 1. Наблегни да пишеш на темата за жените!!! Откога чакаме 2рата част на романа, който така умело си балансирал с персонажи. Не задръствай блога с подобни бози дето я разбираш, я не. Глобализацията сигурно е процес дето намазват транс националните компании и още по сигурно е процес дето е умело дирижиран от супер-транс-ултра-мега националните компанни. Безспорен факт е че дава по големи шансове на юзъра да бъде егоист, но и децата ни ще имат големия шанс да растат 3 пъти по големи кретени от колкото ние бяхме.

  Коментар от Бай Иван — ноември 4, 2006 @ 11:55 pm

 2. Абе няма такова нещо като глобализация. Да си я виждал? Да си я пипал?
  Като говориш за глобализация вземи направи следния експеримент: сложи 10 000 евро в едно куфарче и вземи да минаваш границата. Да видиш какво се вика свободно движение на капитали. :)) Хи-хи!
  И това с хубавия зелен град а бъдещето: сега сме свидетели на точно обратното. Зелените площи намаляват. Къде е тенденицията те да се увеличават?
  И с това с приспособяването- е, просто не е така. Има хора, които са толкова зле мозъчно, че човек се чуди как са оцеляли досега, но ето на- има ги, и дори са си щастливи. Вярно, от време на време търпят загуби в жива сила, но това не може да ги спре да си съществуват успешно и да се размножават в небивали мащаби.

  Коментар от Багера — ноември 5, 2006 @ 6:59 am

 3. @ Бай Иван: Рубриките Тва да, Тва не са места, на които ще изказвам крайното си мнение по въпроси, които ме вълнуват без да очаквам целият свят да се съгласява с мен. Ще го направя, защото искам, мога и знам как да го направя, а правилата в това уединено кътче от Интернет ги определям, очевидно, аз.
  Благодаря ти за препоръката. Няма да спирам да пиша „за жените“, каквото и да означава това. В момента работя върху втората част на романа. В началото на другата година трябва да види бял свят. Да се надяваме, че и ОТГОРЕ също мислят така. Децата ни ще бъдат по-щастливи кретени от нас. На мен картуун нетуорк ми липсваше, когато бях малък.

  Багер, в момента, в който четеш това ти ДЪРЖИШ в ръце част от глобалзиацията – виж компютърната мишка в дясната си ръка и се замисли колко различен е твоят живот от живота на баба ти и колко еднакъв е бил нейният в сравнение с нейната баба. После иди разправяй, че нямало глобалиация. Десетте хиляди евро можеш да ги засилиш с едно натискане на ентъра от домашния си компютър до всяка точка на света. За да не ти тежат като ги носиш на ръка. Това всъщност се има в предвид под свободно движение на капитали. Надявам се съвсем скоро нещата да станат толкова лесни и при движението на хора.

  Коментар от Тихомир — ноември 5, 2006 @ 8:48 pm

 4. Гледай сега,
  да не търсим под вола теле. Мишката съществува, защото някой американец се е сетил, че ще е удобно нещо и защото един куп инженери са си седнали на задника и са я направили.
  Сега ще ми говориш, че си има причини, и те са в световните икономически процеси и т.н. Няма доказателства за това, това са ефирни кули, които си мислим че съществуват (предположенията и конструрктите, с които се опитваме да обясним нещата).
  Подобно е и с мобилния телефон. Абе няма една глобална мобилна мрежа. Ако местният оператор е подписал договор за роуминг- ще можеш да говориш. Ако не е- няма. Зависи от местните фирми значи.
  А за 10 000 евро в куфара- ами нарочно викам да е в куфар. Така се разбира дали е свободно: ако е свободно движението на капитали, то да е свободно по всички начини. А не само посредством 0 и 1, с които изпращаш информация. Да не говорим за движението на стоки, а за хора- боже опази. Ако стане движението на хора съвсем свободно навсякъде не е ясно дали ще загубим или ще спечелим. Ама е ясно, че България за кратко ще си удвои населението, и то с предимно цветнокожи, а може и китайци. Под прозореца ще има палатка, около нея- боклуци, а от вътре ще се чува пискане на много деца на непознат език и много усилена ориенталска музика.

  Коментар от Багера — ноември 10, 2006 @ 11:34 am

 5. Zdravejte,
  Predlagam da ostavim konservativnite i shovinistichni komentari na bagera nastrana, zashtoto te se otklonjavat ot temata i zadalbavat v drebnavi podrobnosti. Problema s transfera na pari e reshen oshte predi 400 godini i dneshno vreme samo dousavarshenstvan s pomoshtta na internet, a vapreki, che ezhednevno se razplashtam s razlichni sumi, poslednijat pat kogato vidjah gojama suma pari v broj, beshe kogato baba mi mi pokaza kade krie burkana sas spestjavanijata si. Bager predlagam da si otkriesh njakoja i druga bankova smetka.
  Poveche me interesuva dali na uchastnicite v diskusijata e jasno za kakvo vaobshte stava duma, kogato govorim za globalizazija. Tisho ti pishesh za globalizazijata po-skoro kato useshtane. Krasivo opisvash rezultatite na tova koeto narichash globalizazija. Mojat problem e, che goljama chest ot efektite koito opisvash sa po-skoro produkt na tehnologichnoto razvitie, a ne na globalizazijata. Mnogo bih se radval na njakakvo po-tochno opredelenie na tova ponjatie. Osven tova bih se radval i na njakakvi obektivni pokazateli za tova, che proces na globalizirane sashtestvuva i tendecijata e kam uvelichavane. Za da pojasnja sashnostta na problema iskam da posocha, che ako vzemem za kriterii dvizhenieto na stoki ot edna strana kam druga v saotnoshenie kam globalnija bruto produkt e trudno da se tvardi che imame poveche globalizazija dnes otkolkoto v eophata na exploatirane na koloniite. Sashtija problem vaznikva ako vzemem dvizhenieto na hora ili kapitali. Zashto tvardim, che dnes sme po-globalni otkolkoto predi 200 godini?
  S tezi vaprosi iskam da namekna, che javlenieto „globalizazija“ ne e nishto novo. Ako njakoi zhelae da tvardi che horata predi 30 godini sa zhiveeli po-dobre ot tezi predi 100, koito na svoj red sa zhivjali po-dobre ot tezi predi 200 godini, to tova e sashto produkt na globalizazijata v tozi smisal. Promenite, koito sa nastapili v zhivota na choveka predi 200 godini v rezultat na obmjana na stoki i kultura mezhdu narodite sa bili mnogo po-drastichni ot tezi v dneshno vreme. Nad 90% ot naselenieto na Amerika e ot imigranti. Edno zaselvane, koeto e sravnimo mozhe bi samo s velikoto preselenie na narodite ot Azija. Dori da se udvoi naselenieto na Balgarija bilo to s orientalci ili afrikanci, tova pak ne e nishto v sravnenie na tova koeto sa izzhiveli Indiancite v severna amerika.
  Globalizazijata e edin estestven proces, koito e nalozhen ot naturata na choveka, kojto za razlika ot rastenijata e nadaren ot prirodata s vazmozhnostta da se dvizhi. Globalizazijata ne e nishto novo. Tja vinagi e bila tam. Fakta, che nie go osaznavame, oznachava prosto, che socialnite nauki sa napravili porednoto otkritie za sashnostta na choveka.
  Pozdravi
  P.S. Predpolagam, che usilenata orientalska muzika njama da smuti nikogo. V kraja na kraishtata chalgata otdavna e pritapila useshtanijata na „ne orientalskata“ balgarska masa.

  Коментар от Iliyan — ноември 14, 2006 @ 7:45 am

 6. Не винаги е била там. Светът започва да се глобализира с Великите географски открития в началото на 15 век. Дотогава обществата са живеели изолирано едно от друго и не са се познавали. Великото преселение на народите от Древността не се брои, защото то включва само два континента – Азия и Европа, а Глобализацията включва целия свят. Дори РИМ не е успял да стъпи на всички континенти.
  Процесът на Глобализация се засилва през Ренесанса (15-18 век). Идеите за хуманизъм, човешки права, свобода, равенство и братство, големите европейски революции и провалът на монархията като форма на държавно управление също са рожби на Глобализацията. За глобализацията допринасят войните и индустриалната революция през 18 и 19 век и не на последно място – бумът в международната търговия. Да, Глобализацията наистина не е от вчера. Днес юздите й се дърпат от високите технологии. Светът се глобализира с динамиката на геометрична прогресия.

  Коментар от asktisho — ноември 14, 2006 @ 9:50 am

 7. Опитай се само с едно кликване да пратиш един долар да речем в друга сметка, и да видим дали няма да те потупат по рамото. Даже като идеш да теглиш от собствените си пари, ако са над определен лимит те питат за какво са ти. Глобализацията в лицето на Световната банка и МВФ е навсякъде … Полза от нея няма, защото тя не изгражда, тя руши. тя ще ти построи Западни магазини и ще ти ги напълни с генетична храна и месо с антибоитици и хормони. Глобализацията е отроче на цивилизацията. И страда от големи мераци, които няма да се осъществят.
  Аз съм като Лукреций, какво ли го е карало още преди толкова много години, да говори за обикновения човешки живот.

  Пишеш интересно, но озлобено, за което не мога да те коря, и на мен ми се случва.

  Коментар от Vann — април 19, 2011 @ 8:53 pm

 8. Ако имаш ново мнение за глобализацията е време да го пооправиш това, вярно, човек се променя и е нормално и да греши.
  Но ти определено бъркаш в тази статия технически прогрес и глобализиране. На теб ти глобализират правата , а що се отнася до тошово време, имаше достатъчно хора и навън, които и ни докараха демокрацията.

  Много хора се напъват да дадат обяснение на това или онова, но никой досега и да се опитва, няма да може да даде обяснение на това, какво е животът, смисъла му и в края на краищата, защо е толкова кратък и какво би било, ако е двоен да речем.

  Не те упреквам за мненията, напротив, и аз така по форуми се научих на много неща и промених светлогледа си, струва ми се към ОПТИМИЗЪМ. Не съм писател, но понякога ми се иска да бях.

  Коментар от Vann — април 19, 2011 @ 10:35 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: