Писателският блог на Тишо

ноември 3, 2006

Справедливост за всички (роман) Еп. 4

Filed under: ДЕБЮТЕН РОМАН — asktisho @ 5:05 pm

 

На вратата имаше бележка, че пратката й се намира в апартамента на домоуправителя. Картичката беше от някакъв цветарски магазин.
Злобният дядка държеше в ръцете си огромен букет от рози:
– И да не ми ги водиш такива на мене, шафрантия с шафрантия, благодари се, че не живееш под наем, защото отдавна щях да съм те изхвърлил  от моя блок!
Даниела побесня. За миг й се прииска да хване гнусния старец за врата и да го прати, където му е мястото – в ада, при другите комунисти. Негов бил блока! Ръцете й се разтрепереха, усещаше как гнева избива на повърхността и всеки момент ще се случи нещо лошо. Опита се да се овладее стихията от чувства. Вдигна дясната си ръка, но вместо да зашлеви шамар на нахалника бавно разкопча деколте, откъдето изскочи гърдата й, пристегната във фин, дантелен сутиен. Дядката онемя. Даниела грабна цветята с думите: “Мерси, много мило от Ваша страна!”, врътна се върху високия ток с добре обработено, почти войнишко “кръгом” и заслиза тичешком по стълбите на долния етаж, където живееше в наследствения апартамент на баща си. Вкъщи плака дълго време – не заради обидата, нанесена й от импотентния старец, а заради спомена за баща си. В моменти като този ужасно много й липсваше неговото уравновесено присъствие, прегръдката му, аромата на пури и скъп, вносен одеколон. По негово време хората уважаваха университетските преподаватели. Сигурна беше, че ако баща й беше жив, щеше да намери начин да затвори устата на гнусния старец.
След като се поуспокои малко, тя разопакова писмото в розовия плик с пожелания, който беше поставен внимателно между цветята на букета: “Принцесо, какво ще кажеш за един приятен уикенд в спокойната атмосфера на Ковачевица? Твой, А.”
Алекс беше единственият истински джентълмен, който Даниела познаваше – винаги добре облечен, чист и внимателен. Беше готов на всичко, за да я накара да се почувства щастлива, без да иска абсолютно нищо в замяна, освен, разбира се, целувка за лека нощ. В присъствието му Даниела се държеше като истинска дама и нямаше как да бъде другояче –този мъж беше учил и живял дълго време в Лондон с парите от реституираните имоти в центъра, чиито наем щеше да го издържа до края на живота му. Един човек, който се занимава само с хобитата си няма  как да бъде недодялан.  Страстите му бяха изобразителното изкуство, старинните монети и антикварните книги. Обикаляше цял свят, за да попълва колекцията си, веднъж дори го беше убедила да си купи картини на Жоро. Все пак Жоро беше млад художник и се нуждаеше от финансова подкрепа. Макар и да се бе усъмнил в отношенията между тях, Алекс беше платил за всяка картина в галерията, посочена му от Даниела. После й ги подари, като не запази ниото еднма за себе си. Въпреки че Алекс можеше да задоволи изцяло нуждата й от лукс, Даниела не преставаше да се вижда с Асен, който беше много по-достъпен от него и освен комфорт предлагаше сигурност и защита.  В сравнение с недодялания грубиян и чалгаджия, обаче, Алекс беше далеч по-интересна компания и съвсем не беше за изпускане. Жените се бореха за вниманието му като лъвици, но той винаги съумяваше да запази дистанция без да ги обижда. За разлика от Асен меркантилните жени не го интересуваха изобщо. Даниела се почувства поласкана от поканата му. Възможността да прекара уиекнда с този хубавец, далеч извън шумотевицата на града и светската суета – в романтичната атмосфера на Ковачевица, не беше за изпускане. Тя бързо извади телефона си и написа: “Syglasna sym. Kisses: D.” Докато се чудеше дали съобщението не е прекалено кратко и дали на не му изпрати още нещо, за да му благодари за цветята на вратата й се почука.
– Добрине, какво правиш тук…?
Добрин запуши устата й с целувка.
Вдигна я на ръце, затвори входната врата с ритник и я занесе директно в спалнята. Мускулите по цялото му тяло вибрираха от напрежението на тестостерона.

1 коментар »

  1. Dobre, zapochvam da si promeniam mnenieto sled Ep. 4 – ima i neshto jensko v neia.

    Коментар от Sophia — декември 5, 2006 @ 10:26 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: